In 2018 werd de KemissieKalbas ‘uitgevonden’ en op de markt gebracht: een duurzame Maastrichtse boodschappentas, gemaakt van jute, met als opdruk onder meer de ‘skyline’ van de stad Maastricht. De achterliggende gedachte was om onder meer dialectwoorden meer onder de aandacht te brengen en ook om een lokaal goed doel te steunen. Dit goede doel werd het Toon Hermans Huis Maastricht, gelegen op het Sint Servaasklooster. Van elke KemissieKalbas gaat een deel van de opbrengst naar het Toon Hermans Huis Maastricht. Vele duizenden KemissieKalbassen werden verkocht, en vele KemissieKalbassen verhuisden naar het buitenland (waar Maastrichtenaren wonen), waar onder de Verenigde Staten en Australië.

De KemissieKalbas, die nog altijd wordt verkocht, kent een aantal succesvolle opvolgers die, net zoals de KemissieKalbas, gekoppeld zijn aan een lokaal goed doel: de Perreplu (Ronald McDonald Huis Maastricht), het Zeiverlepke (Bibihuis Maastricht), het Sjeigelke (Stichting Stap voor Stap) en de Körkentrekker (Vorkje Prikken – Sociaal Restaurant), de Bougie (’t Heegeneerke) en het LunchKalbeske (Stichting Stille Armen Maastricht). Van elk verkocht product wordt één euro gereserveerd voor het goede doel.
Al deze producten worden vanaf nu op de markt gebracht onder de naam ‘Bedach in Mestreech’. Waarom Bedach in Mestreech? Omdat al deze ideeën in de mooiste stad van Nederland tot stand komen. Bedach in Mestreech heeft een eigen Facebookpagina. Geef jij die pagina ook een like?

Wil jij de genoemde goede doelen steunen? In de navolgende winkels zijn de producten van Bedach in Mestreech te koop (de Perreplu is inmiddels uitverkocht en niet meer verkrijgbaar):

Bijenkorf Maastricht
Supermarkt Cobben
Twinkel, de Kadowinkel
Broodjesbar Wyck
‘t Kiesplenkske
Primera Kalimero